Zwolle, 23 september 2014

Op 22 december 2013 vond in Den Haag een feestelijke presentatie plaats van het boek '100 jaar euritmie in Nederland'. Er was toen vanwege de beperkte ruimte van de zaal uitsluitend plaats voor genodigden. Tijdens de presentatie verzorgden Gia van den Akker, Lisa Dunker en Emilie van der Held drie kleine opvoeringen, corresponderend met verschillende periodes uit de euritmiegeschiedenis. In de afgelopen maanden is het programma weer opgepakt en verder uitgebreid tot een avondvullend programma inclusief pauze. Naast de drie genoemde euritmisten doet nu ook Elisabeth Appenrodt mee. Voorts is spraakvormster Marianne van Asperen versterkt door Manjo Joosten, die tevens een rol als acteur op zich neemt.

De eerste repetities voor het nieuwe programma vonden gedurende een week in augustus in Italië plaats, waar Gia een euritmiestudio heeft. Het afgelopen weekend werd in Den Haag geoefend in De Zalen (voorheen Euritmie Academie). Op zondag mocht ik getuige zijn van het gezamenlijke proces. Het wordt een overwegend ernstig, maar tegelijkertijd aansprekend, programma qua keuze van de muziekstukken en teksten, met hier en daar een vrolijk(e) noot of accent. Ondanks dat er nog veel moet gebeuren voordat het programma staat, vervulde het mij nu al met grote blijdschap. Ik voorzie dat het een indrukwekkend programma wordt van hoog niveau!

De voorstellingen op 24, 25 en 26 oktober 2014 in Zaandam, Den Haag en Utrecht zullen een feest worden. Hopelijk ook voor mij als organisator. Alleen als de drie zalen geheel gevuld zijn én als er voldoende subsidies, schenkingen en garanties binnenkomen zal er geen tekort zijn. Zie voor meer info op www.euritmie.nl/frame200.html.

Imke Jelle van Dam